Rio Tinto i blåsväder för förstörda kulturarv

Foto: Rio Tinto

Det australiska järnmalmsföretaget Rio Tinto har hamnat i blåsväder efter att ha raserat mer än 46 000 år gamla grottor, som är en helig plats för landets ursprungsbefolkning aboriginerna.

Australiens största pensionsfond sätter nu press på Rio Tinto för att få dem att garantera att liknande skövlingar av aboriginernas kulturarv inte sker, men fonden överväger för tillfället inte avyttra sitt aktieinnehav i Rio Tinto.

Det var under expansionen av järnmalmsgruvan Brockman 4 i gruvregionen Pilbara i västra Australien som Rio Tinto sprängde sönder två grottor i Juukan-ravinen där man funnit några av de äldsta spåren av mänsklig aktivitet, såsom 4000 år gamla krossade stenar och benverktyg. Cirka 7000 intressanta fynd gjordes på platsen. De flesta av dessa fynd gjordes efter det att Rio Tinto fick tillstånd att förstöra platsen 2013. Det skedde genom bolaget kunde utnyttja en lucka i lagstiftningen.

Australiens regeringen meddelar nu att lagen måste revideras, efter protester mot förstörelsen. Rio Tinto har också bett aboriginerna om ursäkt för den.

Källor: Mining.com, L’Usine Nouvelle