Vinnarna till Swedish Mining Innovation utsedda

Iman Vakili och Iman Mohajeri, Sencept AB.

Under året har Swedish Mining Innovation gått ut och frågat efter idéer som stärker konkurrenskraften för svensk gruv- och metallproducerande industri. Nära 25 ansökningar kom in till tävlingen, och den 10 juni pitchades de åtta bästa idéerna över en digital plattform inför en publik och expertjury. Juryn har överlagt och nu står det klart att vinnaren blev Sencept AB som får 600 000 kr till att förverkliga sin idé.

Sencept AB vann årets innovationsidétävling för sin lösning med intelligenta radarsensorer för autonom gruvmiljö (Intelligent Radar Sensor for Autonomous Mining).

 - Vi är glada och mycket tacksamma. Det här priset ger oss möjlighet att vidareutveckla vår radarhårdvara samt mjukvara. Radarprototypen kommer att valideras i en gruvmiljö. Vi kommer ytterligare att finjustera radarklassificeringsmetoder för att förbättra avkänningstillförlitligheten och i slutändan säkerheten i gruvindustrin, säger Iman Vakili, Sencept.

- AI och intelligenta sensorer har en starkt växande betydelse för svensk gruvnärings utveckling. Sencept har utvecklat en 4D-radarsensor som kan detektera ett föremåls läge i tre dimensioner och dessutom dess hastighet. AI används för att identifiera olika typer av objekt som maskiner och människor. Genom den här lösningen får man ökad produktivitet samtidigt som man får säkrare och attraktivare arbetsmiljö, vilket i det långa loppet bidrar till ökad jämställdhet, säger Matz Sandström Swedish Mining Innovation samt juryns ordförande.

- Juryn såg också väldigt positivt på att det är ett väl sammansatt team bakom idén och att den har potential att nå en internationell marknad.