Kan coronakrisen påskynda automatiseringen av gruvor?

Foto: Rio Tinto

Covid-19-pandemin har lett till svåra störningar för gruvindustrin. I början av april hade 1 600 gruvor runt om i världen tillfälligt lagt ned driften, enligt Global Data.

På grund av de specifika arbetsförhållandena i gruvor tror man att de kan fungera som smitthärdar för Covid-19. Ett sätt att minska smittspridningen skulle i så fall vara att öka automatiseringsgraden och alltså minska bemanningen. Sajten Mining technology frågar sig om Covid-19 kan bli startskottet för automatiseringen av gruvindustrin, en utveckling som redan varit på stark frammarsch de senaste åren.

– Hade dessa tekniker varit på plats hade vi kanske inte varit tvungna att stänga en gruva till följd av pandemin, som var fallet med vår South Deep-gruva i Sydafrika, säger gruvbolaget Gold Fields vice vd Sven Lunsche till Mining Technology.

– Att fjärrstyra maskiner är fysisk distansering i sin mest extrema form, eftersom det säkerställer att vår personal kan använda maskinerna på avstånd från sina kollegor och från de arbetsområden där de är som mest utsatta för risk, fortsätter han.

Gold Fields vd Nick Holland säger:

– När det gäller teknik kommer Covid-19-krisen utan tvekan att bidra till att påskynda mekanisering, automatisering och digitalisering av gruvindustrin.

Längst har automatiseringen förmodligen kommit i den järnmalmsrika Pilbara-regionen i Australien, där företag som Rio Tinto och Fortescue implementerat automatiserade processer som övervakas från kontrollrum i Perth, som ligger cirka 1200 kilometer därifrån.