Ragn-Sells planerar utvinning av fosfor i Helsingborg

Foto: Helsingborgs stad

Ragn-Sells har ansökt om miljötillstånd för en större anläggning i Helsingborg där näringsämnet fosfor ska utvinnas ur aska från förbränt avloppsslam.  

– Sverige har stora mängder värdefull fosfor rakt under fötterna, i vårt eget avloppsslam. Genom att ta vara på den kan vi minska den problematiska brytningen av ny fosfor, samtidigt som vi tryggar Sveriges matproduktion, säger Anders Kihl, strategichef på Ragn-Sells.

Fosfor är ett av näringsämnena i mineralgödsel och av stor betydelse för jordbruket.

Tillgången till gruvreserver inom i Europa är mycket liten vilket gjorde att fosfor togs upp på EU kritiska lista som viktig resurs att värna redan 2014.

Enligt Ragn-Sells finns omkring 80 procent av världens fosforfyndigheter i ett omstritt område i Västsahara, och där ska fosfatmalmen dessutom vara förorenad av bland annat kadmium och uran som sedan hamnar på åkrarna i Europa.

För att kunna utvinna resurserna som finns i våra avlopp planerar Ragn-Sells att bygga på företaget Kemiras område i Helsingborg en anläggning baserad på Ash2Phos-tekniken. En teknik som utvinner mer än 90 procent av fosforn i avloppsslammet efter förbränning.

Samtidigt blir produkten så gott som helt fri från föroreningar och det går ej att detektera någon kadmium alls i slutprodukten, enligt Ragn-Sells. Ash2Phos är ett världspatent framtaget av Ragn-Sells innovationsbolag EasyMining.

Fullt utbyggd väntas Ragn-Sells anläggning skapa omkring ett 20-tal nya arbetstillfällen. Den kommer att ha kapacitet att behandla 56 000 ton aska från förbränt slam varje år.