Dystert på diamantmarknaderna i pandemins spår

Foto: Alrosa

Diamanter tycks ha förlorat har förlorat mycket av sin glans i spåren av Covid-19-pandemin. Diamantprisindexet har minskat med 12,3 procent under de senaste sex månaderna och den ryska diamantproducenten Alrosa rapporterar ett försäljningstapp på 47 procent under första halvåret 2020 och en ökning av sina lager med 25 procent vid slutet av andra kvartalet.

Nedstängningsåtgärder för att bekämpa Covid-19-pandemin har haft en avsvalkande effekt på diamantförsäljningen. ”Instängd hos sig själv finns inget behov av att glittra längre”, konstaterar den franska branschsajten L’Usine Nouvelle krasst.

När restriktionerna nu börjar mjukas upp i flera länder börjar också smyckesindustrin se ljuset i tunneln:

– Smyckesförsäljningen visar de första tecknen på återhämtning efter att vissa anti-pandemiåtgärder upphört. De flesta slip- och poleringsanläggningar körs fortfarande med reducerad kapacitet, säger Evgeny Agureev, vice vd på Alrosa som är för världens största diamantgruvföretag.

Hos diamantjätten De Beers har också diamantförsäljningen tvärbromsat. Under andra kvartalet 2020 såldes 0,3 miljoner karat rådiamanter, jämfört med 9 miljoner karat under andra kvartalet 2019. De Beers har dessutom ställt in sin tredje försäljningsrunda i år på grund av de många reserestriktioner.