Blyproduktionen faller i pandemins spår

Den globala blyproduktionen förväntas minska med 5,2 procent till 4,5 miljoner ton 2020, enligt en färsk prognos från marknads- och analysföretaget Global Data som poängterar att Covid-19-pandemin kraftigt påverkat gruvindustrin under första halvåret 2020 och fortsätter göra det.

Sverige är det land som har störst blyproduktion i EU och svarade för nästan 40 procent av den totala produktionen i EU, enligt SGU:s senaste statistik för 2019.

Blyproduktionen i världen minskade även under första kvartalet, då med 3,4 procent, främst till följd Covid-19-restriktioner i Kina, Kazakstan och Indien.

I Kina har flera gruvor och bearbetningsanläggningar fått stänga när arbetare inte längre kunnat ta sig till arbetsplatsen då nedstängningen av samhället lett till störningar av transportsystemet.

 – Även om de flesta av de ledande tillverkarna gradvis startat upp gruvverksamheten igen förväntas lägre efterfrågan från bilsektorn begränsa gruvproduktionen 2020, säger Vinneth Bajaj, Senior Mining Analyst på GlobalData.