Nickelgruva i den politiska hetluften

Bygge av gruvdammar till gruvan Goro. Foto: Barsamuphé/Wikimedia Commons

En nickelgruva i Nya Kaledonien, en ö utanför Australiens kust som är franskt territorium, har blivit politiskt sprängstoff när en folkomröstning om öns självständighet närmar sig med stormsteg. Nu hotar gruvan att stänga sedan det australiska företag som förvärvat den från gruvjätten Vale har kastat in handduken. Frågan har blivit för politiskt känslig för det lilla gruvföretaget New Century Resources.

Omkring 3000 direkta och indirekta jobb kan försvinna om gruvan och en tillhörande bearbetningsanläggning stängs ned.
Självständighetsförespråkare har de senaste veckorna demonstrerat allt flitigare mot de nya ägarna. Separatisterna anser att de skulle sälja ut öns mineraltillgångar till underpris. Det australiska företagets plan inför övertagandet var just att exportera två miljoner ton rå nickelmalm från gruvan, utan någon lokal bearbetning av malmen.

New Century Resources anklagas också för att sakna stabil finansiell bas, teknisk kompetens inom hydrometallurgi och kunskap om Nya Kaledonien.

Nickelgruvan Goro har aldrig varit välfungerande och under dess tioåriga existens har den blött tiotals miljarder dollar, enligt den franska nyhetskanalen RFI.
Goro har en uppskattad malmreserv på 370 miljoner ton nickel.