Kinas nya infrastrukturplan spås öka aptiten på metaller

Foto: Wikimedia Commons

Kina kommer att påskynda sin nya infrastrukturplan, vilket spås öka produktionen av högvärdiga metaller på bekostnad av primära metaller, enligt en ny rapport från analysföretaget Fitch Solutions.

Kina kommer att fokusera mer på högteknologisk infrastruktur än tidigare, vilket sägs vara en följd av Covid-19 och den ekonomiska avmattningen som den medfört.

Fitch förutspår att den nya infrastrukturplanen kommer att verka hand i hand med Kinas andra industriplaner som ”Made in China 2025” och ”China Standards 2035”, vilka tillsammans syftar till att Kina ska bli världsledande inom högteknologiska och innovativa industrier i framtiden.

Nya infrastrukturprojekt som 5G-nätverk, datacenter och system för artificiell intelligens, kommer tillsammans med transport- och energiinfrastruktur, inte minst ultrahögspänningsteknik (UHV), laddstationer och höghastighetståg, leda till kraftigt ökad efterfrågan på en mängd metaller, särskilt lättare och mer avancerade metaller, skriver Fitch Solutions i rapporten.

Den inhemska efterfrågan på avancerad koppar, aluminium och stål tros stiga redan från och med i år och framåt.

Fitch räknar med att det kommer att behövas nära 1 miljon ton avancerat aluminium och 32 miljoner ton specialstål bara under 2020 för nya infrastrukturprojekt i Kina.