SD vill se satsning på gruvor och mineralbrytning

Foto: Svenskt Näringsliv

För att utveckla både elnät, industri och digitala tjänster i framtiden krävs en växande inhemsk satsning på gruvor och mineralbrytning. Det anser Eric Palmqvist, riksdagsledamot i Näringsutskottet och ordförande för Sverigedemokraterna i Gällivare.

– Gruvnäringen är en viktig näring som är en nyckelkomponent för vår tillverkningsindustri, det är långa värdekedjor som kommer från malmen. Metaller och mineraler är framtidens olja eftersom mer fossilfritt med mer elektrifiering och digitalisering innebär större behov av mineraler. Då är det illa om vi inte ska använda de tillgångar vi har i Sverige. Att använda sig av exempelvis Kinas och Rysslands gruvor är sämre alternativ där brytning sker på bekostnad av människors hälsa, säger Eric Palmqvist i en intervju med Svenskt Näringsliv.

Han ser potentialer för gruvbrytning i hela landet:

– I norra Sverige finns de stora gruvorna och här finns en stor historisk acceptans för malmindustrin och att bo i bruksorter. Men i takt med att nya mineraler efterfrågas måste det ske brytning på andra platser i Sverige också. Det kan vara kortare tid, mindre brytning och mindre påverkan än i våra stora gruvor. Men, vi kan ju inte göra detta utan att det sker ansvarsfullt för att få acceptans från samhällen i närheten. Marker och områden måste återställas efteråt, fortsätter han.

Eric Palmqvist vill också förenkla tillståndsprocesserna.

– Tillståndsprocesserna för bland annat gruvnäringen måste bli kortare och enklare. Personligen tror jag att man måste deformera miljöbalken till hållbarhetsbalk eller något, den är så mycket ett hinder idag.