Sveriges konkurrensfördelar lyftes fram på Ståldagen 2020

Fotomontage: Jernkontoret

Årets upplaga av Ståldagen samlade över 240 personer som följde den digitala konferensen i direktsändning via Zoom och på YouTube. Diskussionerna handlade både om läget för global handel och hur Sveriges står sig i global konkurrens.

– Jag är mycket nöjd med Ståldagen och glad att vi valde att ställa om till digitalt istället för att ställa in. Inte minst eftersom diskussionerna höll en hög nivå och handlade om frågor som är relevanta för svensk stålindustri, men också för resten av näringslivet och för hur Sverige stärker konkurrenskraften och bygger välfärd, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret, i ett pressmeddelande.

Ståldagens huvudtalare var utrikeshandelsminister Anna Hallberg. Hon pekade bland annat på att Sveriges alla aktörer måste bidra till att styra EU rätt för en mer hållbar, fri och rättvis handel och mota utvecklingen mot mer slutenhet i EU och enskilda länder.

Ståldagens första samtal handlade om de tre stormakterna USA, Kina och EU samt hur svensk industri förhåller sig till dem.

Det andra samtalet handlade om svensk konkurrenskraft globalt, vilka fördelar industrin har och vilka förändringar som måste till för att stärka tillväxt och konkurrenskraft.