Glada miner på råvarumarknaderna

Containerterminal i Shanghai. Foto: Wikimedia Commons

Råvarupriserna har stigit på bred front sedan början av november sedan de första vaccinkandidaterna började tas fram. Trenden bekräftades tidigare i veckan när Pfizer fick sitt anticovidvaccin godkänt i USA. Då tog råvarupriserna, alltifrån olja och metaller till bomull, ett rejält skutt.

S&P-indexet, som är ett prisindex för en bred varukorg av olika råvaror, har stigit 14 procent sedan början av november. Bland annat har oljepriset och priset för marinbränsle skjutit i höjden, drivet av ökad container- och lastbilstrafik.

Även metallpriserna har ökat. Nickel, en viktig ingrediens i rostfritt stål och elbatterier, står på sin högsta nivå sedan mer än ett år tillbaka. Kopparpriset är likaså på en rekordnivå – det högsta sedan sju år.

Järnmalmspriset har också klättrat och järnmalmsmarknaden drar samtidigt nytta av den ökade kinesiska efterfrågan och väderberoende leveransstörningar hos australiska tillverkare. Till och med det alltmer impopulära kolet seglar också på konjunkturuppgången och har stigit med 25 procent de senaste två månaderna.

Källa: RFI