Gruva har blivit måltavla för separatister

Foto: Vale

En nickelgruva på franska Nya Kaledonien utanför Australien har blivit en måltavla för separatister. Gruvan har upprepade gånger vandaliserats vilket lett till att den nu fått stänga.

Konflikten är inte helt lätt att förstå sig på. Efter en folkomröstning nyligen om Nya Kaledoniens självbestämmande vann icke-separatisterna, vilket innebär att ön fortsatt tillhör Frankrike. Separatisterna verkar dock ha svårt att acceptera nederlaget och har nu kanaliserat sin ilska mot gruvan.

Gruvan ägs nämligen av det brasilianska gruvbolaget Vale som sålt den till ett australiskt bolag, som separatisterna menar har köpt den i rent spekulativt syfte. De försöker nu till varje pris obstruera försäljningen eftersom de menar att gruvan är statlig och helst kanakisk egendom. Därför har de satt eld på däcks- och oljelager, maskiner och kontor bland annat.

”Förstörelsen är organiserad, planerad och extremt våldsam. Det här är sabotagehandlingar vars syfte är att skada, förstöra och kränka”, skriver Vale i ett uttalande.

Gruvsabotagen har fått sprickan mellan separatister och icke-separatister att vidgas, trots folkomröstningen, och nyligen demonstrerade 20 000 personer i huvudstaden Noumea i protest mot att vägar till en till gruvan tillhörande nickelfabrik blockerats av separatister.

Källa: RFI