ABB leder elektrifiering och automationsinnovation i “framtidsgruvan” SUM

Foto: Frederic Alm

ABB har tillhandahållit elektrifiering, styr- och driftshanteringssystem samt operatörseffektiva- och mobila operatörsarbetsplatser som en del i ett globalt gruvpartnerskap, kallat SUM, för att utveckla nästa generations gruvteknik och minska klimatpåverkan.

Projektet Sustainable Underground Mining (SUM), som initierats och leds av LKAB, har som mål att sätta en ny världsstandard för hållbar gruvdrift på stora djup i samarbete med ABB, Combitech, Epiroc och Sandvik.

Projektet har satt som ambitioner att uppnå noll koldioxidutsläpp, helt säkra gruvor för människor, produktivitetsökningar med 50 procent och djupare gruvdrift.

Tester i LKAB:s gruva i Kiruna samt i en virtuell testgruva kommer att demonstrera de bästa sätten att bygga ett koldioxidfritt och autonomt produktionssystem.

Testgruvan Konsuln används för att demonstrera framtida arbetsplatser i en decentraliserad miljö med effektiv användning av ett autonomt elektriskt mobilt transportsystem. Processinformation i realtid är tillgänglig för inblandade verksamheter.

– Vi tar betydande steg mot visionen om den framtida operatörsmiljön genom smartare arbetssätt och påvisbara resultat. Elektrifiering och automatisering är två viktiga faktorer för gruvindustrin för att fortsätta sin snabba, men effektiva modernisering. Utbyte av information och data är avgörande för att nå betydande slutmål, säger Jan Nyqvist, global produktchef för underjordisk gruvautomation på ABB.