Tidplan klar för gigantisk koppargruva i Mongoliet

Foto: Rio Tinto

Gruvjätten Rio Tinto har presenterat en tidplan för när företagets stora underjordisk koppargruva ska gå i produktion. Kopparguldgruvan Oyu Tolgoi i Mongoliet kan bli världens fjärde största koppargruva när den är i full produktion, enligt Rio Tinto. Driftstart är planerad till oktober 2022.

Gruvprojektet har dock blivit mycket omskrivet för de stora förseningar och enorma kostnadsöverskridanden det dras med. Enligt Rio Tinto väntas projektet kosta dem 6,7 miljarder dollar.

Oyu Tolgoi ägs till 34 procent av mongoliska staten och den resterande andelen kontroller ett bolag, Turquoise Hill Resources, som till mer än hälften ägs av Rio Tinto.

Oyu Tolgoi-gruvan består av ett dagbrott och en framtida underjordsgruva. Gruvan förväntas producera 480 000 ton koppar totalt per år, från 2028 till 2036. I jämförelse producerade den delen av gruvan som redan är i drift förra året 146 300 ton koppar.

Enligt Rio Tinto återstår fortfarande tre milstolpar att lösa för gruvprojektet. Det handlar om att säkra myndighetsgodkännanden, finansiering samt elförsörjning till gruvan.