Boliden-vd: ”De svenska projekten är de allra svåraste”

Laver i Norrbotten är ett övergivet gruvsamhälle. Foto: Wikimedia Commons

Strax innan jul fick Boliden beskedet att regeringen säger till nej till företagets ansökan om bearbetningskoncession för kopparprojektet Laver i Älvsbyn.

Redan 2014 ansökte Boliden om att få starta en koppargruva i Laver. Tre år senare avslog Bergsstaten ansökan med hänvisning till miljöskäl, då bolaget inte i förväg gjort en så kallad Natura 2000-prövning av sina gruvplaner. Och nu, efter ytterligare fyra år, meddelar regeringen att de går på samma linje som sin myndighet.

– Regeringen har tagit fyra år på sig att i grund och botten hålla med sin myndighet. Vi kommer inte att ta fyra år på oss innan vi återkommer om hur vi går vidare med detta, säger Klas Nilsson, Bolidens kommunikationsdirektör, till Dagens Indutri.

De långdragna tillståndsprocesserna i Sverige kritiseras av Bolidens vd Mikael Staffas, som menar att de kan få konsekvensen att investeringar i utlandet prioriteras:

– Vi kan inte sitta med armarna i kors och vänta på att vi ska få tillstånd i Sverige. Vi bygger upp en portfölj av potentiella investeringar. Där ingår även svenska projekt, men tyvärr är de investeringarna de allra svåraste att få tillstånd för. Medan vi väntar tittar vi djupare på andra länder, säger han till DI.

Laver-gruvan väntades skapa flera tusen arbetstillfällen och bli en av Sveriges största gruvor i form av ett gigantiskt dagbrott. Hur Boliden kommer att fortsätta driva projektet återstår att se, men det finns enligt dem flera alternativ. Det finns även ett starkt motstånd mot Laver-gruvan, bland annat från Naturskyddsföreningen, som pekar på de stora mängderna gruvavfall som dagbrottet väntas generera.