Välbesökt AI-event gav nya idéer till gruvbranschen

Foto: Swedish Mining Innovation

Under onsdagen höll det strategiska innovationsprogrammet Swedish Mining Innovation ett webbinarium om AI som en nödvändig möjliggörare för hållbar gruvproduktion.  

 

Det digitala eventet lockade drygt 100 deltagare från flera länder. Att just Örebro Universitet stod som värd är ett resultat av den satsning som Swedish Mining Innovation nu gör i Bergslagen med syfte att stötta och utveckla gruvinnovation i området.

 

Lotta Sartz, Swedish Mining Innovation var värd för dagen.

– Jag är otroligt glad för deltagarnas generösa bidrag med erfarenhet, framtidsspaningar och intressanta panelsamtal. Det här kändes som ett fint startskott för den utökade satsningen programmet gör i Bergslagen, säger Lotta.

 

Sveriges utrustningsleverantörer använder redan AI i sina nya gruvmaskiner och gruvbolagen som medverkade gav exempel på tillämpningar.  

 

Chilenska gruvjätten Codelco fanns också med i programmet och visade på hög ambitionsnivå och exempel på hur de använder AI som beslutsstöd, men betonade även att det är kombinationen av operatör och AI-beslutstöd som är vägen framåt. De berättade också att arbete med AI och machine learning pågår i flera av deras gruvor och deras nästa fokus är att utveckla AI-tillämpningar inom underhåll.

 

- Vi är extra glada att vårt samverkansavtal med chilenska Codelco är på plats och att de deltog på eventet och presenterade intressanta exempel. Det är tydligt att Codelco har kommit långt i tillämpningen av AI och machine learning, och här finns möjligheter för svenska aktörer att inspireras, säger Jenny Greberg, programdirektör Swedish Mining Innovation.