”Men vad gör Elon Musk i denna röra?”

Satellitbild: Wikimedia Commons

”Men vad gör Elon Musk i denna röra?”, frågar sig tidningen Le Monde sedan det blivit känt att Teslas vd ska agera rådgivare vid försäljningen av en stor nickelgruva på Nya Kaledonien. Nickelgruvan har nämligen blivit epicentrum för en konflikt som den senaste tiden förstärkts mellan separatister, som vill att ögruppen utanför Australien blir självständig, och lojalister som i en folkomröstning nyligen, vilken de vann, vill att ön fortsätter lyda under Frankrike som en självstyrande del. Gruvan Goro har under flera månader stått stilla sedan separatistiska upprorsmakare tagit sig i och ockuperat den.

Ägaren till nickelgruvan, brasilianska Vale, har tröttnat och bestämt sig för att avyttra Goro till ett konsortium bestående av separatister, lojalister, ursprungsbefolkningsledare och ett schweiziskt företag.

Det är i denna ”röra” Elon Musk nu kliver in, genom att bjuda in själv som teknisk konsult. Enligt Nya Kaledoniens styre kommer Musk ”spela en roll som teknisk rådgivare för utveckling och förbättring av industriprocessen inom ramen för ett långsiktigt leveransavtal av dess produktionskedja”.

Musks intresse i gruvan ligger naturligtvis i råvaran som utvinns där, nickel. Nickel används i stora mängder i elbilsbatterier och enligt Le Monde finns bara fyra stora nickelproducenter i världen, Ryssland, Kanada, Indonesien - och Nya Kaledonien. Brasilianska Vale har fram tills nyligen haft störst intresse i nickelproduktionen i Nya Kaledonien medan Kina siktar in sig på att ta kontroll över nickelproduktionen i Indonesien.