Skyhögt rodiumpris har skapat ny svart marknad

Foto: Stahlkocher/Wikimedia Commons

Den sällsynta metallen rodium är idag 14 gånger dyrare än guld. Rodium används i katalytiska avgasrenare och allt hårdare utsläppskrav har fått rodiumpriset att stiga kraftigt, vilket lett till att en ny svart marknad med metallen uppstått i Nordamerika.

I USA har det lett till att bilstölderna ökat dramatiskt. Även om en katalysator bara innehåller 0,1 gram rodium tycker tjuvarna uppenbarligen att det är värt mödan att krypa under bilarna för att ta med sig katalysatorerna. Priset på rodium låg nämligen på nära 30 000 dollar per uns.

Mer än 80 procent av rodiumproduktionen används inom bilindustrin och man har hittills inte hittat något annat material som kan ersätta det, då det är känt för att vara mycket effektivt vid rening av avgaser, enligt nyhetskanalen RFI. Därav prisrallyt på rodium.

I USA stals tusentals katalysatorer förra året, enligt Washington Post, och de senaste veckorna har även den kanadensiska press rapporterat om hundratals stölder ur bilar från både parkeringsplatser, verkstäder och till och med återförsäljare.