Protestgrupp misstror Ibrahim Baylan

Ibrahim Baylan. Foto: Axel Pettersson/Wikimedia Commons

I en debattartikel i DN har näringsminister Ibrahim Baylan nyligen skrivit om hur viktigt han tycker det är att Sverige blir ett föregångsland inom EU när det gäller utvinning och återvinning av åtråvärda metaller. Särskilt avses "innovationskritiska metaller och mineraler", det vill säga vanadin, litium och kobolt bland annat.

Anita Ullman, ordförande för protestgruppen VetoNu som är motståndare till gruvbrytning på Österlen, frågar sig om utspelet har ett speciellt syfte, särskilt då en utredning snart ska tillsättas om utvinning av just sådana metaller.

- Det här handlar om det som ska ske när frågan ska utredas inom kort. Det vi är mycket besvikna över är att regeringen förkastat ett sakråd där vi och andra organisationer skulle få utforma direktiven till utredningen. Direktiven är väldigt viktiga för vilken väg man väljer framöver, säger hon till Ystads Allehanda.

Ibrahim Baylan säger sig dock vara medveten om att frågan har flera aspekter och att man ”behöver ta ett helhetsgrepp och ta hänsyn till alla motstridiga intressen”.

Den kommande utredningen ska se över prövningsprocesser och regelverk för att säkerställa en, som det heter, ”hållbar försörjning av innovationskritiska metaller och mineral". Utredningen ska vara klar senast den 31 oktober nästa år.