Norsk Hydro ökar användningen av vätgas i sina norska anläggningar

Foto: Norsk Hydro

Aluminiumjätten Norsk Hydro meddelade nyligen att de kommer att se över möjligheterna att utveckla sina vätgasanläggningar för att erbjuda förnybara energikällor till tredje part. Man kommer också försöka förbättra sin kapacitet att producera koldioxidsnål aluminium.

Hydros vd och koncernchef Hilde Merete Aasheim framhåller att möjligheten att öka användning och produktion av vätgas är stor.

– Vi ser en stor potential för industriell vätgasförbrukning. Att anta en roll som utvecklare och operatör inom vätesektorn ger Hydro en möjlighet att minska industriella koldioxidutsläpp och utveckla en lönsam och hållbar verksamhet baserad på vätgas.

Genom att öka produktion och användning av vätgas kan Norsk Hydro samtidigt minska sitt koldioxidavtryck, säger Hilde Merete Aasheim.

– Hydro har unika möjligheter som skiljer oss från andra industriella aktörer genom att vi har egen förnybar kraft och kompetens på området,  och stor intern efterfrågan på gas som kan ersättas med gröna vätgaslösningar. Vi kan därför bygga och utveckla en komplett värdekedja för grön vätgas i Norge, säger Hilde Merete Aasheim.

Norsk Hydro kan komma att ersätta naturgas med vätgas i flera av sina anläggningar i Norge.