USA rikt på litium – men det mesta blir kvar i backen

Foto: Wikimedia Commons

USA har stora litiumfyndigheter men står för bara 1 procent av den globala produktionen av batterimetallen, enligt nyhetsbyrån RFI. Men den situationen kan komma ändras, då flera prospekteringsprojekt pågår i delstaterna Nevada, Kalifornien och Arkansas.

Litium är en nyckelkomponent i uppladdningsbara batterier för elfordon och de största amerikanska biltillverkare har gått ut med att de kommer att konvertera största delen av sina fordonsparker till eldrift under de kommande två decennierna. För litiumleveranserna är USA i dagsläget i hög grad beroende av import från Australien, Chile och Kina. Ett beroende man vill minska då litium klassats som en ”strategisk sårbarhet” av den amerikanska regeringen.

Utvinning av litium är dock en komplex och dyr process, men färska prognoser gör gällande att litiumefterfrågan kommer att tredubblas de närmaste fem åren, drivet av den växande elbilsmarknaden. Vilket också lär driva upp priserna och göra produktionen mer lönsam. Ett företag som hoppas på stora prisökningar är Piemonte Litium planerar att inom de närmaste åren producera 22 700 ton raffinerad litium, vilket är mer än USA:s totala produktion i dag.