Kopparpriset nu det högsta på 10 år

Photo: John Mortimore/Wikimedia Commons

Kopparpriset fortsätter klättra uppåt sedan ett år tillbaka. I februari översteg kopparpriset 9000 dollar per ton och nu är nosar det på att spränga 10 000-dollarsvallet. Kopparpriset nådde sitt historiska rekord 2011, då det handlades för som mest 10 190 dollar per ton.

Denna ökning är främst en följd av stark efterfrågan i Kina sedan ekonomin återhämtade sig i mitten av 2020. Kina förbrukar hälften av världens koppar, så oundvikligen känns dess inflytande på marknaderna.

Prisökningen förklaras främst av en stark efterfrågan i Kina, där ekonomin återhämtat sig sedan mitten av 2020. Importen av kopparmalm och koncentrat i Kina ökade 12 procent under första kvartalet 2021 jämfört med förra året. Kina står för hälften av kopparanvändningen i världen.
Den pågående energiomställningen driver också upp kopparpriset då ett elfordon använder fyra gånger mer koppar som fordon med förbränningsmotorer.  

På längre sikt hotar ett underutbud på koppar, uppger nyhetskanalen RFI, då de senaste årens låga priser inte lockat investerar att investera i nya gruvor, och en ny koppargruva i form av dagbrott eller underjordsgruva tar i snitt 10-20 år att bygga.

Analytiker på Goldman Sachs förutspår en ökning av efterfrågan på koppar med 600 procent fram till 2030.