Biden kallsinnig till brytning av ”gröna” mineraler

Joe Biden. Foto: Wikimedia Commons

USA:s president Joe Biden kommer att förlita sig på allierade länder - Kanada, Australien och Brasilien - för leveranserna av merparten av de metaller som behövs för tillverkning av elfordon. I stället för att själv utvinna mineraler kommer USA att fokusera på att bearbeta metallerna till batterikomponenter på hemmaplan. Det uppger två regeringstjänstemän med direkt insyn i ärendet för Reuters.

Beskedet kommer som en kalldusch för flera amerikanska gruvföretag som hade hoppats att Joe Biden skulle satsa på egen produktion av mineraler som behövs i den gröna omställningen, bort från en kolintensiv ekonomi. Något som han även signalerade under sin valkampanj.

Enligt Reuters kan Bidens strategi två flugor i en smäll genom att dels minska USA:s beroende av Kina för råvaror till elfordon, dels få fackföreningar på bättre humör då den lockar med ökad sysselsättning inom tillverkningsindustrin och därmed minska arbetslösheten.

Som ett led i strategin arrangerar USA:s handelsdepartement en konferens i juni för att locka fler elfordonstillverkare till landet. Av Bidens astronomiska infrastrukturplan öronmärks 174 miljarder dollar för att få fart på den inhemska elbilsmarknaden med skattekrediter och bidrag till batteritillverkare, bland annat. Men den handlar alltså inte om att underlätta för öppnande av nya gruvor.

– Det är inte särskilt svårt att gräva en grop. Vad som är svårt är att få ut det som finns där och ta det till bearbetningsanläggningar. Det är vad den amerikanska regeringen fokuserar på, säger en av källorna till Reuters.