Ericsson Private 5G öppnar för nästa steg inom Industri 4.0

Foto: Ericsson
Digital tvilling i drift tack vare 5G-nätet. Foto: Ericsson

Ericssons senaste produkt, Ericsson Private 5G, kommer ”i grunden förändrar flera industriers möjlighet att ta steget mot Industri 4.0”, enligt ett pressmeddelande från Ericsson.

Ericsson Private 5G är ett nytt, nästa generations privat 4G- och 5G-nätverk, som är skräddarsytt för att driva industri 4.0 och den digitala omvandlingen av industrisektorer.

 Den ska optimera och förenklar driften med molnbaserad nätverksadministration. Noll driftstopp vid uppgraderingar, garanterat hög prestanda och installation inom loppet av ett par timmar, utlovas också.

Tillverknings-, gruv- och processindustrin, offshore- och elverktyg, hamnar och flygplatser är bland de främsta användningsområdena för nätverket.

Innovativa användningsfall inkluderar spårning av tillgångar och automatisering i realtid för förbättrad effektivitet i lager, samt en digital 'tvilling' som kan hjälpa till att optimera tillverkningsprocesser. Effektiva kvalitetsinspektioner kan också genomföras via förstärkt verklighet (AR) eller smarta övervakningsdrönare för att öka anställdas säkerhet, särskilt i merriskfyllda miljöer såsom gruvor och hamnar.

Boliden använder Ericsson Private 5G i sin gruvverksamhet. Peter Burman, Program Manager Mine Automation på Boliden, säger i pressmeddelandet:

– Automation och säkerhet genom automatisering av vår gruvdrift är en absolut nödvändighet för oss. Ericsson Private 5G är exakt det som Boliden behöver för att etablera snabb och säker uppkoppling av hög kvalitet i potentiellt farliga miljöer, vilket tillåter oss att förverkliga effektivitets- och säkerhetsförbättrande användingsområden.