Långa fängelsestraff för Ilvas tidigare ägare

Foto: mafe de baggis/Le Benevole/Wikimedia Commons

Efter en rättegång som pågått i fem år dömde en domstol i Taranto i Italien de tidigare ägarna till ett av Europas största stålverk, Fabio och Nicola Riva, till 22 respektive 20 års fängelse. Det uppger Reuters.

Det skandalomsusade stålverket Ilva ägs numera av ArcelorMittal. De tidigare ägarna anklagas för att ha tillåtit utsläpp av cancerframkallande föroreningar från fabriken under mer än femtio år.

Ilva, en gång Europas största stålverk, ska genom utsläpp av cancerframkallande dioxiner och mineraldammpartiklar, ha legat bakom att ett stort antal människor drabbades av cancer i närliggande Taranto. En rapport från 2016 och som publicerades av regionala hälsovårdsmyndigheter visade en ökad sannolikhet för att anställda på fabriken skulle utveckla magcancer och mesoteliom med 41 respektive 72 procent.

2012 beordrades att anläggningen skulle stänga.

En av de dömda bröderna, Nicola Riva, planerar att överklaga domslutet. "Det är som att leva i en uppochnedvänd värld, där de som arbetade för Tarantos bästa döms utan skuggan av ett bevis”, säger han enligt Reuters. Stadens borgmästare, Rinaldo Melucci, välkomnar dock domslutet och säger enligt Reuters att staden Taranto under många år fått genomlida en "massaker" på profitens altare.