Kanadensiskt energiföretag dumpar kontroversiell rörledning

Nedlagd för evigt? Oljepipeline i kanadensiska provinsen Alberta. Foto: rblood/Flickr

Ett par månader efter att president Biden drog tillbaka tillstånd för en oljeledning lämnar energibolaget projektet.

Det kanadensiska energiföretaget TC Energy släpper nu ett projekt om den kontroversiella oljeledningen Keystone XL mellan USA och Kanada.

Det informerar företaget på onsdag lokal tid.

Avslutningen av projektet på 9 miljarder dollar - cirka 55 miljarder dollar - kommer månader efter att president Joe Biden drog tillbaka ett viktigt tillstånd för projektet.

Det hände vid Bidens första dag i Vita huset. Han förklarade beslutet med hänvisning till klimatfrågor.

Sedan dess har kanadensiska tjänstemän inte lyckats övertyga Biden att återuppta projektet och därför tappas det, meddelar TC Energy.

Oljeledningen har mött hårt motstånd från miljöaktivister, precis som amerikanska markägare och ursprungsbefolkningar har kritiserat den.

Planen var att 2023 skulle oljeledningen gå från den kanadensiska provinsen Alberta till den amerikanska staten Nebraska och därifrån vidare till oljeraffinaderier i Texas i södra USA.

Här skulle hundratusentals fat olja transporteras 1910 kilometer mellan Kanada och USA.

Energiföretaget TC Energy har underrättat Alberta om sitt beslut.

- Vi är besvikna och frustrerade över omständigheterna kring Keystone XL-projektet, inklusive presidentens återkallande av rörledningens gränsövergångstillstånd, säger Jason Kenney, chef för den kanadensiska provinsen Alberta, i ett uttalande.

TC Energy säger att det kommer att fortsätta att samordna med tillsynsmyndigheter, intressegrupper och ursprungsbefolkningen.

Företaget vill leva upp till miljö- och lagkrav och därmed säkerställa ett säkert slutförande och avslutande av projektet.

Keystone XL-projektet föreslogs 2008. Under senare delen av sin mandatperiod stoppade USA: s tidigare president Barack Obama planerna för Keystone XL.

Men under president Donald Trump upphävdes beslutet innan det återkallades av Biden.