Stor satsning på kompetensförsörjning i Skellefteå

Northvolt Ett i början av juni 2021. Foto: Spisen/Wikimedia Commons

Luleå tekniska universitet, Northvolt, Rise, Skellefteå Kraft och Skellefteå kommun gör nu en gemensam satsning och upprättar utbildnings- och forskningscentret Arctic Center of Energy (ACE) på Campus Skellefteå, skriver RISE.

Visionen är att satsningen, via Campus Skellefteå, ska utgöra ett världsledande centrum för integrering av utbildning och forskning kring samhällets energiomställning. Under de tre kommande åren beräknar parterna gemensamt satsa 30 miljoner kronor på kompetenscentret.

”Här kommer kompetensförsörjningen för den moderna industrin och energin att utvecklas. Det sker bland annat genom avancerade labb- och utbildningsmiljöer och en utbildningsstruktur från grundläggande vuxenutbildningar upp till master- och doktorandnivå”, skriver RISE i ett pressmeddelande.

Northvolt 1

– Det här kommer bli ett nav för vidareutbildning och rekrytering av de över 3 000 kvinnor och män som vi behöver anställa på Northvolt Ett. Vi ser också stora möjligheter i att sätta upp globalt ledande, industrinära forskning som drar kompetens till hela ekosystemet för batteriproduktion i norra Europa, säger Peter Carlsson, vd för Northvolt.

–  ACE är en kraftfull satsning vid Campus Skellefteå med fokus på forskning och utveckling kopplat till energi. Här kan vi dessutom utveckla och testa nya modeller och plattformar för alla utbildningsnivåer kopplade till elektrifieringen i samhället, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet.