Tomtebo i Bergslagen kan få en ny gruva

Karta: District Metals

Det kanadensiska juniorbolaget District Metals prospekterar berggrunden i Tomtebo utanför Stora Skedvi i Bergslagen.

I marken finns metaller från samma åder som förser Bolidens stora gruva i Garpenberg. Här finns till och med högre kopparhalt än i Garpenberg, enligt Dala-Demokraten. Hittills har man hittat zink, bly, silver, koppar och guld av varierande grad

Enligt tidningen skickades nyligen ett brev ut till de boende i området för att tala om att den första prospekteringsfasen är över och informera om att man tänker undersöka mer.

Hein Raat, geolog och ledare för projektet i Tomtebo, berättar att den första fasen av arbetet har gått ut på att få bekräftat att det som bröts i Tomtebo i 1960- och 1970-talet fortfarande finns kvar i marken.
- Nu ska vi testa mer på djupet samt regionalt i området. Vi behöver veta hur mycket det finns att ta ut, säger Hein Raat till Dala-Demokraten.

Letade brett

District Metals är ett TXS-noterat kanadensiskt juniorföretag. I en video på företagets hemsida berättar företagets vd Garret Ainsworth om bakgrunden till projektet. Man letade brett efter ett land med en gruvvänlig jurisdiktion runtom i världen och lockades av Sverige, på grund av att det enligt Ainsworth är ”ett mycket gruvvänligt land” och hamnar på tionde plats på listan över de mest investeringsvänliga lagstiftningarna i världen, till och med ”högre upp än kanadensiska provinser eller territorier”.