Grönland stoppar all oljeprospektering

Delar av Grönlands huvudstad Nuuk. Foto: Creative Commons, kredit: Algkalv

Västgrönlands enda undergrund beräknas innehålla 18 miljarder fat olja, som nu får stanna kvar under jorden vilket gör Greenpeace och WWF glad.

Den grönländska regeringen, Naalakkersuisut, har beslutat att motarbeta all framtida oljeprospektering på och runt världens största ö. Detta görs dels för klimatets skull, dels för att ta hand om den utsatta arktiska miljön, naturresurserna, den växande turismen och landets främsta inkomstkälla, jakt och fiske.

- Naalakkersuisut har bedömt att miljökonsekvenserna av prospektering och utvinning av olja är för stora. Och de resurser som vi använder för att hålla drömmen om ett oljeäventyr bättre kan användas i andra delar av vår verksamhet, säger Naalakkersuisoq, minister för råvaror, Naaja H. Nathanielsen, i en intervju för danska tidskriften Ingeniøren.

Den nuvarande IA-ledda regeringen tog makten från Siumut i landstingsvalet i april och började omedelbart leverera vallöften om att stoppa planerna för uranbrytning i södra Grönland.

- Framtiden ligger inte i olja. Framtiden tillhör förnybar energi och i det avseendet har vi mycket mer att vinna, säger den grönländska regeringen.

Grönland har för närvarande fyra aktiva prospekteringslicenser för kolutvinning, som de är skyldiga att hålla aktiva så länge som licenstagarna aktivt undersöker. De ägs av två små företag. Företaget bakom en, utanför Västgrönland, har dock uttryckt en önskan att återlämna licensen. 

Företaget bakom de andra tre, på halvön Jameson Land i Östra Grönland, har inte rapporterat några lovande fynd. Miljöorganisationen Greenpeace, som har varit en av de mest aktiva i kampen för att stoppa oljeborrningar i Arktis, vågar således fira det grönländska beslutet.

- Det är både tvingande och glädjande. Att den grönländska regeringen har fattat det beslutet är fantastiskt, särskilt för oss som har arbetat för att övertala Grönland att göra det i så många år. Och jag förstår att de nuvarande licenserna har mycket begränsad potential, säger generalsekreterare för Greenpeace i Norden, Mads Flarup Christensen till Ingeniøren.

WWF är också mycket nöjd med nyheterna om att Grönland inte längre investerar i ett oljeäventyr.

- Vi stöder detta fullt ut. Jag tycker att det är en riktigt bra signal att skicka, vilket visar att vi prioriterar de levande resurserna framför en miljöfarlig användning av olja i Arktis, säger projektkoordinator för Grönland och Arktis, Kaare Winther Hansen.

Det grönländska beslutet baseras på ett stort analysarbete, vilket framgår av ett bakgrundsmemorandum från självstyrelsens ministerium för mineraler som Ingeniøren har läst. 

 Beräkningar indikerar för att trots utsikterna till stigande oljepriser kommer det inte att finnas något kommersiellt intresse för oljeprospektering i Grönland i framtiden. Riskerna i den hårda miljön, där isberg och havsis på många ställen försvårar förhållandena, är för höga i förhållande till vinsten, och de största företagen och investerarna har meddelat att de inte längre kommer att utforska Arktis. 

Samtidigt tar även en snabb upptäckt så lång tid att utveckla att efterfrågan säkert kommer att minska när världen investerar i förnybar energi.

I jämförelse, mellan 1972, när oljeutvinningen började och 2015, utvann Danmark 3,8 miljarder fat olja och gas från Nordsjön. De senaste åren har intresset för borrningar i Arktis och därmed Grönland minskat, bland annat efter att oljepriserna sjönk dramatiskt under finanskrisen, medan medvetenheten om möjliga miljökonsekvenser och inte minst klimatkrisen har ökat.

Grönlands regering uppger att den kommer att fortsätta att fokusera på att utnyttja mineralråvaror i högre omfattning och dessutom kommer att försöka locka investeringar för att utnyttja den stora vattenkraftpotentialen, som för närvarande inte utnyttjas.