Shell måste betala 111 miljoner dollar för oljeutsläpp i Nigeria

Följder av ett oljeutsläpp från en övergiven brunn i Shell Petroleum Development Company i Oloibiri, Niger Delta. Wellhead 14 stängdes 1977 men har läckt i åratal och i juni 2004 läckte brunnen ut över 20 000 fat råolja. Arbetare som är underleverantörer av Shell Oil Company städar upp efter oljeutsläppet. Foto: Creative Commons Lic. Kredit: Omolade Adunbi

Oljegiganten Shell kommer att betala summan till de nigerianska samhällena efter oljeutsläpp på 1960-talet, men bedyrar ändå sin oskuld.

Den brittisk-holländska jätten Shell har nått en överenskommelse med ett nigerianskt samhälle om cirka 111 miljoner dollar med anledning av ett oljeutsläpp för mer än 50 år sedan.

Det uppgav nyligen en talesperson för företaget enligt nyhetsbyrån Reuters.

Shell, enligt den namngivna talesmannen, kommer att betala byarna i regionen Ejama-Ebubu, som ligger i södra delen av Nigeria, "hela beloppet" för att avsluta ärendet.

Oljeutsläppet i fråga ägde rum under Biafra-kriget 1967 till 1970. Kriget är också känt som nigerianska inbördeskriget.

Enligt nyhetsbyrån AFP är uppgörelsen den senaste i en rad ersättningsärenden i den oljeproducerande delen av södra Nigeria, där lokalsamhällen länge kämpat för ersättning för fler oljeutsläpp och miljökatastrofer.

Enligt Reuters har Shell tidigare hävdat att företaget aldrig har fått en rättvis chans att försvara sig mot anklagelserna i fallet.

Bland annat efter att Nigerias högsta domstol förra året avvisade Shells försök att bestrida en tidigare dom som förordade företaget att betala ersättning till Ejama-Ebubu-samhället.

Advokat Lucius Nwosa, som representerar gruppen, är nöjd med uppgörelsen.

- Shell bestämde sig för att nå en uppgörelse. Beslutet är en motivering för samhällets målmedvetna kamp för rättvisa, säger Nwosa till AFP.

Shells filial i Nigeria säger i ett uttalande enligt Reuters att företaget anser att oljeutsläppet under kriget orsakades av tredje part.

Företaget betonar också att det har restaurerat de drabbade områdena helt för flera år sedan.

Shell är det största internationella oljebolaget som verkar i Nigeria.

Det är för närvarande i förhandlingar med regeringen om att sälja sina aktier i landets oljefält.