Outtröttlig, urstark, supereffektiv

Toro™ LH621. Bild: Sandvik

Nya intelligenta Toro™ LH621i från Sandvik är en värdig arvtagare till den långa rad av kraftfulla gruvlastmaskiner från världskända Toro™-familjen som i september firar 50-årsjubileum.

De är robusta och beprövade och arbetar i absoluta fronlinjen i gruvor över hela världen – vi talar om välkända och högt respekterade gruvlastmaskinerna och gruvtruckarna från Sandviks Toro™-serie. När den senaste gruvlastmaskinen - Toro™ LH621i - lanserades för något år sedan togs även det definitiva steget in i den digitala gruvvärld som idag växer fram i snabb takt.

”I-et” i namnet står för intelligens, men Andreas Östdahl, Key Account Manager på Sandvik Mining and Rock Solutions med LKAB som kund, menar att det lika gärna kunde betyda injektion - så vass och kraftfull har lastmaskinen blivit. Toro™ LH621i levereras bland annat fullt förberedd för att enkelt anslutas till Sandviks avancerade AutoMine®-system, som medger förarlös produktion dygnet runt, året runt, med uppehåll för service var 250:e timme.

Även underhållet har effektiviserats och blivit mycket säkrare.

- Ja, vi har samlat de olika underhållspunkterna så att de ska vara mer lättåtkomliga för underhållspersonalen. Alla filter finns exempelvis placerade på ett och samma ställe. Förutom tidsvinsterna så blir arbetet mycket säkrare för underhållspersonalen eftersom de inte behöver klättra upp på maskinerna som tidigare, säger Andreas Östdahl.

 

bild
Andreas Östdahl. Bild: Sandvik

Hög förarkomfort

Vid utvecklingen av Toro™ LH621i har förarkomforten och ergonomin ägnats stor omsorg. Andreas Östdahl berättar att den rymliga hytten är så ljudisolerad att föraren faktiskt inte uppfattar motorljudet när dörren är stängd. Och då handlar det om en motor på uppåt 500 hästkrafter som dessutom kan fås i ”steg 5”-utförande, vilket är det absolut renaste alternativ som är möjligt idag för denna typ av dieselmaskiner.

- Där är det många konkurrentmaskiner som helt klart har hamnat på efterkälken, framhåller Andreas Östdahl.

Uppskattat bland många kunder är också möjligheten till förarutbildning via Digital Trainer LH– som är Sandviks träningssimulator för Toro™-familjens lastmaskiner. Simulatorn består av en autentiskt hytt med riktiga reglage och ett antal ljud- och bildelement som bidrar till en så trovärdig körupplevelse som möjligt, där blivande förare får en gedigen introduktion till maskinen utan att behöva ta en verklig gruvlastmaskin i anspråk.

 

bild
Bild: Sandvik

I LKAB:s fall finns simulatorn på plats i utbildningslokalerna nere i gruvan, där den visat sig vara mycket effektiv bland annat vid utbildning av de många sommarvikarier som behövs för gruvdriften under semestertid.

Den tredje september är det 50 år sedan som startnyckeln vreds om på den första Toro™ gruvlastmaskinen på fabriken i Åbo, Finland. Detta kommer förstås att firas, men Andreas Östdahl är hemlighetsfull vad gäller hur Sandvik ska fira detta i Kiruna.

- Men 50-årsjubileet ska absolut uppmärksammas, säger han.