ABB lanserar eldriftlösning för gruvtruckar

Laddsystemet. Ill: ABB

ABB har nyligen lanserat flera lösningar för att snabba upp övergången till gruvdrift med noll koldioxidutsläpp. Man har bland annat tagit fram ett laddsystem för gruvtruckar, som ska vara ”världens snabbaste och kraftfullaste” och kompatibelt med alla fabrikat av eldrivna gruvtruckar.

Laddsystemet kommer att finnas tillgängligt från 2022 och körs nu i pilotfasen.  Laddsystemet har utformats för de tuffaste miljöer, kan installeras var som helst och kan ladda en eltruck utan mänsklig inblandning med upp till 600 kW, enligt ABB.

Övriga lösningar i portföljen eMine omfattar ”elektrifieringstekniker som möjliggör en helt eldriven gruvdrift från gruva till hamn”. Systemet ska kunna elektrifiera all gruvutrustning från brytning och lastning till uppfordring och materialhantering.

– Den globala gruvindustrin genomgår en av de mest betydande omvandlingarna i vår generation – att uppnå noll koldioxidutsläpp. ABB Ability eMine är en spännande milstolpe för konvertering av befintlig gruvdrift från fossila bränslen till helt eldrivet. Gruvorna kan bli ännu mer energieffektiva med avsevärt minskade nivåer av koldioxidutsläpp samtidigt som man förblir konkurrenskraftiga och säkerställer en hög produktivitet, säger Max Luedtke, ABB:s globala chef för gruvdrift, i ett pressmeddelande.