Bidens infrastrukturpaket hyllas av aluminiumindustrin

Aluminiumbro. Foto: Norsk Hydro

USA:s president Joe Bidens infrastrukturpaket på 1,2 biljoner dollar, som nyligen antogs av kongressen, skapar glädjeyra hos aluminiumindustrin. Paketet omfattar investeringar inom en rad olika områden, alltifrån broar och vägar till bredband och energisystem.

Experter som sajten Aluminium Insider talat med säger att paketet har ”en enorm uppsida för aluminiumindustrin”.

Norsk Hydros finans- och strategidirektör Michael Stier säger till sajten att det kan bli en utmaning för infrastrukturbolag att få tag på allt aluminium de behöver. Tullar och kvoter är dock inget problem, de har aluminiumindustrin lärt sig att hantera, enligt honom. 

–De större problem idag är betydande brist på arbetskraft, metallskrot och viktiga legeringselement som magnesium, säger Michael Stier.

Efterfrågan på aluminium förväntas öka avsevärt totalt sett, framhåller Stier men tillägger att incitamentet kanske inte är likt starkt att köpa aluminium med lågt kolinnehåll bland amerikanska köpare som det skulle ha varit i andra länder.

–Den amerikanska konsumenten ligger fortfarande efter stora delar av den utvecklade världen när det gäller viljan att betala för gröna eller hållbara produkter, säger han.