Rekordlågt järnmalmspris

Foto: Rio Tinto

Järnmalmspriset fortsätter att rasa och häromdagen noterades det lägsta priset på 18 månader. Bakgrunden är dystra prognoser när det gäller efterfrågan på stålprodukter och råvara i Kina.

Det mest omsatta järnmalmskontraktet för leverans i januari på Dalian Commodity Exchange handlades 5,1 procent lägre, till priset 511,50 yuan (80,21 dollar) per ton på torsdagen, efter att ha snuddat vid 510,50 yuan tidigare under dagen, vilket är den lägsta noteringen sedan 4 november 2020.

På Fastmarket MB sjönk priset 4 procent. Enligt analytiker har järnmalmspriset ännu inte nått botten. På lång sikt förutspår marknadsanalysföretag Fitch att priset på järnmalm kommer att sjunka till 65 dollar per ton 2025 och 52 dollar per ton 2030.

Kinas månatliga stålproduktion har sjunkit sedan juli efter att ha sett en tvåsiffrig tillväxt under första halvåret. Orsaken är strikta produktionskontroller och begränsningar av elförbrukningen vilket mattat av både utbud och efterfrågan. Den svala efterfrågan från kinesiska stålverk har fått den brasilianska järnmalmsjätten Vale att gå ut med att de kommer att börja exportera mer järnmalm till stålverk i Latinamerika för att diversifiera sig.

Källa: Reuters