Peru stänger flera gruvor – sänder chockvågor i gruvindustrin

Foto: Ondando/Wikimedia Commons

Perus regering planerar att av miljöskäl stänga två gruvor där guld och silver bryts. Brittiska Hochschild Mining som driver gruvorna fick se sin aktiekurs störtdyka 40 procent direkt efter beslutet. Det rapporterar branschsajten Mining.com.

Perus premiärminister Mirtha Vasquez meddelade nyligen att fyra gruvor i den södra Ayacucho-regionen skulle "stängas så snart som möjligt".

Den vänsterledda regeringen Peru under Pedro Castillo har lovat att en större del av gruvbolagens intäkter ska komma befolkningen till del och har redan föreslagit "en ny skatt på vinster" för gruvbolag och "ett slut på skattelättnader".

Gruvindustrin i Peru står för uppemot 60 procent av landets exportintäkter och det sydamerikanska landet är världens näst största kopparproducent. Flera gruvjättar som Anglo American, Newmont, Glencore, Freeport-McMoRan och MMG har verksamhet i Peru och följer spänt utvecklingen i landet. 

–Detta spär ytterligare på den geopolitiska risken för gruvbolag som är verksamma i Peru, säger JPMorgan-analytikern Patrick Jones till Mining.com.