10 prospekteringsföretag letar mineraler i Bergslagen

Australiska NewPeak Metals letar volfram i Bergslagen, som för övrigt på engelska kallas "tungsten" efter det ursprungliga svenska namnet på metallen. Karta: NewPeak Metals

Intresset för att leta mineraler, inte minst sällsynta jordartsmineraler, är stort i Bergslagen. Här letar tio företag, alltifrån mineralletare i enskilda firmor till stora internationella gruvbolag, mineraler på uppemot tjugo stället. Det uppger Nerikes Allehanda som sammanställt en lista på alla aktörer som är aktiva i området.

Många letar mineraler i gamla gruvor, men det finns också potential att mineraler i obearbetade malmer i Bergslagen, Nils Jansson vid Luleå tekniska universitet.

- Jag tror att det finns god potential i Bergslagen. Man kan fortfarande hitta nya, väldigt stora, malmer i Bergslagen eftersom berget är dåligt undersökt på stora djup, säger han till Nerikes Allehanda.

Med på listan finns etablerade gruvföretag som Boliden och Lovisagruvan, kanadensiska, irländska och australiska prospekteringsföretag samt mindre svenska prospekterare. Det är ett brett spektrum av mineraler och metaller företagen letar efter, till exempel järn, skandium, vanadin, koppar, tenn, guld, silver, koppar och zink.