Hög FN-chef vill stoppa gruvan i Kallak

Karta: Erik Frohne/Wikimedia Commons

Motståndet mot en järnmalmsgruva i Kallak i Jokkmokks kommun växer, och nu har även FN engagerat sig i frågan. I ett uttalande skriver FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter att en gruva i Kallak/Gállok skulle hota såväl urfolksrättigheter som miljön. Det uppger Dagens Nyheter.

”Vi beklagar att den svenska regeringen fortfarande överväger möjligheten att godkänna ett koncessionstillstånd för gruvan, trots att många myndigheter, expertorgan och berörda samhällen har framfört allvarliga invändningar”, skriver FN:s högkommissarie.

Även Greta Thunberg och Fridays for Future har protesterat mot planerna på en gruva i området och har synts i en manifestation på plats i Jokkmokk.

I skrivelsen från FN:s högkommissarie står bland annat att ett godkännande av gruvan i Kallak/Gállok trots den intensiva kritiken, skulle äventyra det framtida förtroendet i dialogen med de samiska intressenterna.

Enligt gruvbolaget Beowulf Mining, som driver projektet, skulle det kunna ge 500 jobb under 25 år och en sammanlagd skatteintäkt i kommunen på en miljard kronor.