H2 Green Steel får 30 miljoner i stöd av Energimyndigheten

Visionsbild av anläggningen. Bild: H2 Green Steel/Sandellsandberg

Företaget H2 Green Steel får drygt 30 miljoner kronor i stöd av Energimyndigheten för att utveckla sin process för tillverkning av fossilfritt stål.

– Att skapa förutsättningar för stålindustrin att minska sina utsläpp är avgörande för att vi ska nå klimatmålen. Därför är det positivt att vi genom Industriklivet kan vara med och stödja ännu en satsning på ståltillverkning i stor skala som bygger på användning av fossilfri vätgas, säger Klara Helstad, chef på enheten hållbar industri på Energimyndigheten.

H2 Green Steel planerar att bygga en produktionsanläggning med låga koldioxidutsläpp i Boden. Anläggningen planeras tas i drift 2024. H2 Green Steel bedömer att den nya produktionsprocessen kommer reducera 95 procent av koldioxidutsläppen jämfört med traditionellt masugnsframställt stål.

Hela tillverkningen från vätgasproduktion till färdigt stål kommer vara integrerad, alltså ske på en och samma plats. Fossilfri vätgas kommer att användas för att reducera järnmalmen. På sikt är planen att vätgas och el ska ersätta naturgas i samtliga efterföljande steg i processen.

–Sverige har nu en stor möjlighet att ta ledartröjan för att accelerera omställningen av stålindustrin både på europeisk och global nivå, det känns bra att visa vägen tillsammans med svenska myndigheter, säger Henrik Henriksson, VD på H2 Green Steel.