Kandidatutbildning inom hållbar mineralutvinning startar i höst

Foto: LTU

Luleå tekniska universitet startar hösten 2022 tre nya civilingenjörsutbildningar och en ny kandidatutbildning med hållbarhetsinriktning.

– Vi är mycket glada att kunna erbjuda dessa nya utbildningar redan i höst. Studenterna på utbildningarna hamnar mitt i centrum av den gröna omställningen och får direktkontakt med högaktuella industrier, branscher och företag. En stor fördel för universitetet, studenter och företagen, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Kandidatprogrammet i hållbar mineralutvinning ska ge studenterna verktyg och metoder för att se till att vi har hållbar tillgång till alla de metaller som behövs för den gröna omställningen. Det kan vara till exempel litium till batterier och koppar till mobiltelefoner.

”Tillgång på mineral och metaller är en hörnsten i den gröna omställningen som vår värld står inför. För att möta morgondagens utmaningar krävs förståelse för hur jorden fungerar och hur mineral och metaller bryts och återvinns för att kunna bidra till ett hållbart användande av naturresurser”, skriver LTU i ett pressmeddelande.

Programmet ges i nära samarbete med ledande företag inom området.