Bezos-företag inleder provborrningar på Grönland

Foto: Bluejay Mining

Mineralprospekteringsföretaget KoBold Metals, som stöds av kända miljardärer som Jeff Bezos och Bill Gates, uppgav nyligen att de ska börja provborra på Grönland på jakt efter kritiska material som kobolt och nickel, som används i elfordon.

KoBold, som använder artificiell intelligens och maskininlärning för att leta efter metaller, säkrade förra året en andel på 51 procent i Disko-Nuussuaq-projektet, som ligger på Grönlands västkust och drivs av brittiska Bluejay Mining. Det uppger Reuters.

Man kommer att använda drönare för att göra en högupplöst magnetisk kartläggning av området och planerar att borra totalt 3 000 meter i år, till djup på mellan 150 och 400 meter där metallerna finns. Man kommer att rikta in sig på stora fyndigheter av nickel-, koppar-, kobolt- och platinametaller, förklarar Bluejay Minings vd Bo Steensgaard till Reuters.

Priserna för nickel, som används i batterier av rostfritt stål och elektriska fordon, har mer än fördubblats den senaste tiden i spåren av Rysslands invasion av Ukraina. Ryssland står för cirka 10 procent av världens nickelbehov.

– Den senaste tidens olyckliga geopolitiska utveckling visar tydligt att västvärlden behöver nya fyndigheter av dessa kritiska metaller, säger Steensgaard.

KoBold är ett privatägt företag vars huvudinvesterare inkluderar Breakthrough Energy Ventures, en klimat- och teknikfond som stöds av Microsofts grundare Bill Gates, Bloombergs grundare Michael Bloomberg och Amazons grundare Jeff Bezos.