Jäv bakom Kallak-beslut

Foto: Wikimedia Commons

Regeringens klartecken till gruvprojektet Kallak i Norrbotten kan grunda sig i ett felaktigt beslut.  En ansvarig handläggare vid näringsdepartementet kan ha gjort sig skyldig till så kallad tvåinstansjäv, skriver DN.

Regeringskansliets ansvariga handläggare för Kallakärendet var i sin tidigare anställning på Sveriges geologiska undersökning, SGU, med om att besluta att järnmalmen i Kallak skulle vara ett riksintresse. Det kallas tvåinstansjäv.

Tvåinstansjäv är förbjudet enligt lag. Det innebär att en handläggare i en högre instans redan tidigare har deltagit i den slutliga handläggningen av ett ärende i en lägre instans.

”Den här handläggaren har ju deltagit i ett beslut hos SGU med bäring på processen. Det innebär att hon som handläggare på näringsdepartementet inte får komma i närheten av det här ärendet, då är det tvåinstansjäv. För har man en gång gjort sig en uppfattning i ett ärende kan man vara nästan säker på att man behåller den uppfattningen”, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet,  till tidningen.