Storbritannien dammar av planer på underjordisk kolgruva

VIsualisering av kolgruvan: WCM

Storbritanniens bostads- och samhällsminister Michael Gove säger att han är beredd att godkänna planerna för en underjordisk kolgruva i landet, detta för att minska beroendet av import av ryskt kol.  Det rapporterar Telegraph.

Den underjordiska kolgruvan Woodhouse Colliery, som ligger nära Whitehaven, West Cumbria, har väckt starkt motstånd bland klimataktivister.

Till följd av protester stoppades gruvplanerna häromåret och en utredning om dem inleddes 2021 inför klimatkonferensen COP26 i Glasgow.

Michael Gove har tidigare i april fått en rapport från utredningen och har fram till den 7 juli 2022 på sig att besluta om projektet. Till The Sunday Telegraph säger en medlem av Tory-partiet: "Jag vet inte säkert, men jag får intrycket att han kommer att godkänna det”.

Enligt West Cumbria Mining (WCM), gruvbolaget bakom projektet, stod Ryssland för närapå hälften av allt kol som Storbritannien för ståltillverkning.

"Ett beslut att stödja WCM-projektet kommer att hjälpa till att minska behovet av att importera utländskt kol […] och stödja Storbritanniens ståltillverkare med en ny lokal och pålitlig kritisk råvara”, skriver WCM.

Den underjordiska kolgruvan skulle bli den första i sitt slag på 30 år i Storbritannien.