Ett steg närmare stålverk i Boden

Foto: H2GS

I ett yttrande till mark- och miljödomstolen ger Länsstyrelsen i Norrbotten klartecken till att H2 Green Steel ska få gå vidare med sina markarbeten inför bygget av det planerade stålverket i Boden. Det rapporterar P4 Norrbotten.

Men för godkännande ställer Länsstyrelsen villkoret att stålbolaget ska förtydliga hur man planerar att hantera skyddet av vattenmiljön och artskyddet för vissa djur och växter.

- När det gäller djur så handlar det om groddjur och storspoven. Bolaget ska också kunna visa att verksamheten kan bedrivas utan att vattenmiljön försämras på ett otillåtet sätt, säger Anna-Carin Ohlsson, enhetschef vid miljöskyddsenheten till SVT

- Vi ser förstås mycket positivt på att viktiga parter som Länsstyrelsen och Naturvårdsverket i det här skedet inte ser hinder för att vi ska tillåtas att börja bygga och etablera oss i Boden, givet att vi uppfyller vissa villkor. De villkoren tittar vi just nu på och kommer att återkomma senast till huvudförhandlingen. Det här är ett mycket viktigt steg för att vi ska få förutsättningarna på plats för att kunna börja bygga i sommar och lyckas med vår målsättning att tillverka grönt stål i Boden och få anläggningen på plats 2024, säger Karin Hallstan, presschef på H2GS, till Norrländska Socialdemokraten.

 Nästa steg i processen, mark- och miljödomstolens byggdom, väntas komma i juni.