Anläggning för tunga sällsynta jordartsmetaller i USA finansieras av försvaret

Foto: Lynas Rare Earths

Australiska Lynas Rare Earths har fått kontrakt på nästan 120 miljoner dollar från det amerikanska försvarsdepartementet för bygget av en kommersiell separationsanläggning för tunga sällsynta jordartsmetaller (HRE) i Texas. USA:s satsningar på egen produktion av sällsynta jordartsmetaller är ett led i ansträngningar att minska den allt dominerande ställningen Kina har på det området.

Anläggningen byggs i en befintlig industriregion vid Mexikanska golfen i Texas och förväntas gå i produktion 2025.

Lynas planerar att kombinera HRE-separationsanläggningen med en planerad anläggning för lätta sällsynta jordartsmetaller. Den sistnämnda är också till stor del finansierad av amerikanska försvarsdepartementet. Anläggningen får en beräknad produktionskapacitet på 5 000 ton per år, därav nästan 1 250 ton neodym och praseodym (NdPr).

Lynas Rare Earths vd Amanda Lacaze säger i ett pressmeddelande:

- Försvarsdepartementets beslut att fullt ut finansiera byggandet av anläggningen för tunga sällsynta jordartsmetaller visar den prioritet som den amerikanska regeringen lägger på att säkerställa att leveranskedjorna för dessa kritiska material är motståndskraftiga och miljömässigt ansvarsfulla.

Anläggningen kommer att hämta sitt råmaterial från en av Lynas gruvor i västra Australien.