Alltför långsam kinesisk återhämtning bakom sjunkande järnmalmspris

Foto: Lars Lentz/Wikimedia Commons

På en vecka har järnmalmspriset backat med en fjärdedel för att nu vara tillbaka på samma nivå som för sex månader sedan. Den främsta orsaken är nedgången i den kinesiska ekonomi, enligt nyhetskanalen RFI. Lägg därtill en efterfrågan från fastighetssektorn som inte levt upp till prognoserna.

Fastighetssektorn ska ha gjort en oväntad dålig månad i maj med en nedgång på mer än 30 procent inom nyproduktion, enligt Financial Times. Därför sjönk priset på stålstänger som används inom sektorn med 20 procent under samma månad. Detta bidrog till en kollaps för lokala stålverks vinster.

Kinas stålindustri har varit alltför optimistisk, enligt nyhetsbyrån Bloomberg. Produktionen accelererade samtidigt som Covid var tillbaka med full kraft.

Den steg till mer än tre miljoner ton per dag i april och maj, enligt uppgifter från Gavekal Dragonomics, ett finansiellt tjänste- och rådgivningsföretag, medan produktionen i januari och februari låg på två och en halv miljon ton per dag. Ända in i juni var stålverken fortfarande i full produktion i Kina, enligt samma källa. Men sedan dess ska några av dem ha tryckt på pausknappen.

Denna vilja att bara producera mer och mer stål till vilket pris som helst visade sig vara en riskabel satsning och nu kommer bakslaget, enligt RFI. Överproduktionen har ökat lagren av stålbaserade produkter som redan i början av året var höga i Kina. Resultatet blev till lägre priser.

Kina köper 70 procent av all järnmalm på världsmarknaden, en marknad som nu också präglas av minskad försäljning av stålplåt till fordonssektorn.