"Skrämmande" – WWF om djuphavsborrning

Marco Lambertini, WWF:s generaldirektör. Foto: WWF

Världsnaturfondens chef varnade på tisdagen för att effekterna av brytning av mineraler i havsområden på stort djup kan bli "skrämmande" och efterlyste strikta regler för att undvika ännu en miljökatastrof. Det rapporterar Reuters.

Det finns ett växande intresse för djuphavsbaserade gruvor, men också påtryckningar från miljögrupper och regeringar att antingen förbjuda all sådan verksamhet eller kraftigt begränsa den med omfattande regelverk.

Djuphavsgruvbrytning skulle innebära att man använder tunga maskiner för att ”suga upp” stenar eller så kallade noduler av en potatis storlek från havsbotten. Dessa kan vara rika på kobolt, mangan och andra sällsynta metaller som oftast används i batterier.

–Har vi inte lärt oss vår läxa? Vi vet helt enkelt inte vad vi kommer att släppa loss genom att gå ner hundratals, tusentals meter till havets botten, sade Marco Lambertini, WWF:s generaldirektör, med hänvisning till miljökonsekvenserna av att gräva efter mineraler på land, till Reuters under FN:s pågående världshavskonferens i Lissabon.

Lambertini sade att sådan gruvbrytning att skulle kunna generera skadliga sedimentplymer och påverka fiskvandringen. Lambertini menar att myndigheterna istället borde undersöka den "stora potentialen av att återvinna" elektroniskt avfall för de material som behövs för batterier.

WWF har krävt ett globalt moratorium för all djuphavsgruvverksamhet och Stillahavsnationer som Palau och Fiji inledde på måndagen ”en allians” för att stödja det, uppger Reuters.