De bygger Indiens största halvledarfabrik

Projektet innebär också att gruvkoncernen Vedanta håller på att diversifiera sin verksamhet till halvledare och plattskärmar. Foto: Vedanta

Den taiwanesiska elektronikjätten Foxconn och den indiska gruvkoncernen Vedanta ska tillsammans bygga en halvledarfabrik av megaformat i Indien, den största i sitt slag i Indien -  och utlovar samtidigt 100 000 nya jobb. Investeringen, som även omfattar en produktionslina för LCD-skärmar och en halvledarinkapslingsfabrik, uppgår till motsvarande 19,4 miljarder dollar.

Indien har av allt att döma gett sig in i kapplöpningen kring halvledarproduktion.  Delstatsregeringen i Gujarat i Indien och den indiska gruvkoncernen Vedanta meddelade häromdagen att de slutit ett samförståndsavtal för etablering av den nya fabriken i Ahmedabad, delstatens huvudstad.

Projektet omfattar alltså också en produktionshet av plattskärmar och en halvledarmonterings- och inkapslingsfabrik. Den totala planerade investeringen uppgår till motsvarande 19,4 miljarder dollar, 11,8 miljarder dollar för plattskärmsfabriken och 7,6 miljarder dollar för tillverkning och inkapslingsfabriker av halvledare.