Samarbetsavtal mellan Rio Tinto och Volvo 

Foto: Volvo

Gruvjätten Rio Tinto och Volvo Group har undertecknat ett avtal om att etablera ett partnerskap för leverans av aluminium och andra metallprodukter med låg kolhalt. Volvo ska i gengäld hjälpa Rio Tinto med att etablera ett hållbart självstyrande system för att transportera sådana metaller.

Samförståndsavtalet ska alltså hjälpa Rio Tinto att uppfylla sina hållbarhetsåtaganden samtidigt som det underlättar för Volvo att nå sitt eget mål om minska sina utsläpp. Till metallerna som ska ingå i det nya partnerskapet hör aluminium, koppar, litium och metaller.

Rio Tintos vd, dansken Jakob Stausholm säger i ett pressmeddelande att partnerskapet kommer att vara till nytta för båda parter.

–Vi ser fram emot att samarbeta med Volvo för att utveckla vårt bidrag till en framtid med nollnettoutsläpp, genom att vi samarbetar för att leverera hållbara resultat från gruvan till showroomgolvet. Vi kommer att arbeta tillsammans för att stödja avkolningen av Rio Tintos verksamhet och leverera material med låga koldioxidutsläpp för användning i Volvos innovativa produktsortiment, däribland elektriska och autonoma fordon.

Volvos VD och koncernchef Martin Lundstedt säger:

–Vi är angelägna om att samarbeta med Rio Tinto, ett samarbete som syftar till att accelerera våra ambitioner mot en fossilfri, koldioxidfri framtid. Genom att adressera hela värdekedjan, från användningen av koldioxidsnåla material i våra produkter, till att förse våra kunder med hållbara autonoma transportlösningar, kan vi bidra till en bättre och mer hållbar framtid.