Kopparpriset sjunker brant i Europa

Foto: Gretm45-1-0/Wikimedia Commons

Krympande efterfrågan på koppar i Europa på grund av lågkonjunkturen i tillverkningsindustrin, vilket i sin tur är orsakad av energikrisen, kommer sannolikt dra ner priserna till den lägsta nivån på två år i slutet av året.

Det skriver Reuters, som noterar att kopparpriset främst styrs av ökande eller minskande efterfrågan i Kina, eftersom Kina står för cirka hälften av den globala förbrukningen av koppar.

Men nu riktas blickarna mot Europa, som står för 15 till 20 procent av efterfrågan på koppar inom kraft- och byggindustrin.

Stigande gas- och elpriser har fått EU att ta fram förslag om obligatoriska mål för hur medlemsländerna skulle kunna minska elförbrukningen.

–Det vore ovanligt att se en rak nedgång i efterfrågan, men jag tror att det är vad vi kommer att se i Europa under de kommande 3-6 månaderna, säger analytikern Max Layton på Citi Bank till Reuters.

–Det kommer att uppstå ett mycket betydande säsongsmässigt överskott mellan december och mars, och den kombinationen kommer att få ner kopparpriset till 6 600 dollar,  tillägger han.

Benchmark-kopparpriserna på London Metal Exchange (LME) sjönk till 6 955 dollar per ton i juli, det lägsta priset sedan november 2020.