Kuusakoskis öppnar återvinningsfabrik för kopparkablar

Foto: Kuusakoski

Finska Kuusakoski investerar 7 miljoner euro i en ny anläggning för återvinning av material som innehåller koppar eller aluminium. Anläggningen byggs i Heinola i Finland och ska stå klar 2023. Investeringen är en del av ett ”flerårigt investeringsprogram som syftar till att öka kapaciteten, öka materialutbytet och leverera renare slutprodukter - återvunna råvaror” skriver Kuusakoski i ett pressmeddelande.

Fabriken kommer att bearbeta framför allt kablar innehållande koppar eller aluminium och separera metallerna innan aluminiumfraktionerna går vidare till ett smältverk. Fabriken ska ta emot kablar, radiatorer, transformatorer och andra ”kopparhaltiga fraktioner” i hela Finland. Hittills har företaget bara haft liknande verksamhet i Skelleftehamn.

– Vårt nya kopparcenter är unikt i Finland. Med denna investering kan vi betjäna våra kunder mer lokalt, vilket inte bara är mer hållbart för miljön utan också ekonomiskt lönsamt – både för oss och för våra kunder, säger vd och koncernchef Mikko Kuusilehto.

Anläggningen består av en förkrossningslina och en separationslina. I förkrossningslinan krossas och separeras materialet med hjälp av magnetiska separatorer och en blås, där exempelvis papper avlägsnas. En del av materialen är redan slutprodukter efter att ha passerat förkrossningsprocessen.

I separationslinan granuleras materialet till små partiklar för att möjliggöra separation.